Loudfarmer

Intervju med Eldrimner

31 augusti, 2012 av Kalle Winroth · Inga kommentarer · Intervju, Nyheter

Den 28 september släpper lokala Eldrimner sitt debutalbum ”Inom förloppet av ett liv”. Det är en granithård, medryckande och egenartad platta som de senaste veckorna har spelats flitigt på Loudfarmer-redaktionen. Bandet har hittat en form och ett sound som rör sig mot det unika och de fyller en viktig plats på Göteborgs metalscen. Eftersom vi tycker att Eldrimner är ett spännande band ville vi ställa ett par frågor till dem.Plattan handlar om en man i sönderfall, som utforskar människans mörkare sidor. Var hittade ni inspirationen till konceptet?
”I varje människa finns det en inspiration till Eldrimner, ett mörker som döljs för allmänheten. Trots att ”Inom förloppet av ett liv” är en fiktionell berättelse så bygger den på en sorts verklighet. Vi (bandet) har delat med oss av mörkret från oss själva samt våra nära och kära. Vi dras till vidriga och gripande ämnen vilket vi anser finns inom oss alla, vare sig man visar det eller ej. För att skapa en tyngd i det hela så ansåg vi att det var viktigt att ”Inom förloppet av ett liv” handlade om en person för att hålla en röd tråd som kan följas längre än en enskild låt.” - Alexander Andersson, sångare

Influenserna i musiken är ibland tydliga, men vilka band skulle ni säga är de största influenserna för Eldrimner?
”Vi brukar oftast benämna oss som något mellan Meshuggah och Shining; en beskrivning av dom mest uppenbara influenserna. Sedan så bidrar många andra band till vårat komponerande som tex.  Muse, Opeth, Dillinger Escape Plan, George Winston, Behemoth och Kent. “Plågor för glädjen” som för övrigt är den åttonde låten på albumet är kraftigt inspirerad av en låt med Esbjörn Svensson Trio som är ett fantastiskt jazzband.

Något som irriterar oss ordentligt är band som säger ”Vi har inga influenser” eftersom att man alltid blir påverkad av sin omgivning vare sig man vill eller inte. De som säger annat är mentalt handikappade.” - Martin Tjusling, gitarrist

Varför har Alex valt att sjunga på svenska?
”Som sagt är tyngd viktigt för oss och att köra på svenska känns på riktigt eftersom att det är vårt modersmål. ”I hate you” blir inte lika kraftfullt som ”Jag hatar dig” tycker vi. Att skriva texter på engelska har inte ens varit ett alternativ i våra ögon.” - Alexander Andersson, sångare

Det går ett rykte att ni inför släppet kommer, veckovis, släppa delar av en ”novell” om plattan. Berätta mer, vad är det för en roman?
”Vi ville ge en mer tydlig bild av hela konceptet och historien bakom Mannen. Det gick inte att få in allt vi ville säga i albumet så vi bestämde oss för att skriva en kort novell som är som en sorts parallell historia till skivan. Det är inte nödvändigtvis samma historia men den ger en klarare bild av mannen bakom berättelsen”. - Robert Johansson, trummis

Hur ser hösten ut för er? När kan vi se er i Göteborg?
”Vi släpper ”inom förloppet av ett liv” den 28e och redan dagen efter spelar vi på Entering Fall i Frölunda. Men det officiella releasegiget har vi en vecka senare, lördagen den 5e Oktober på Sticky Fingers. Vi har även ett gig i Stockholm den 20e Oktober samt i Göteborg igen den 28e December under Scorched Tundra Festival. Vi utlovar något ut över det vanliga den 5 oktober. Ett men för livet kan förväntas.” - Martin Tjusling, gitarrist

VN:F [1.8.1_1037]
Rating: +3 (from 11 votes)

Taggar: ··········

Inga kommentarer ↓

Like gas stations in rural Texas after 10 pm, comments are closed.