Loudfarmer

Intervju med Alexi Front

18 december, 2012 av Kalle Winroth · Inga kommentarer · Intervju, Nyheter

Foto: Mallory Berry

Vi snackade med Alexi Front, metalhead, skivbolagsägare och arrangören bakom Scorched Tundra Festival som går av stapeln den 28 december. Alexi berättar, bland annat, om varför han startade STF, hur man spikar en bra line-up och hur metalscenen fungerar i Chicago. (The interview in english? Sure, here.)

Varför skapade du Scorched Tundra Festival?
Scorched Tundra skapades förra året som en annan slags plattform för mig att
promota band, samtidigt som Göteborgs metal-community lättare får tillgång till band som jag anser vara intressanta och som gör nyskapande musik. Fjolårets band: Marionette, Zombiekrig, As You Drown, Age of Woe och Eldrimner var alla grupper som jag arbetat med på något sätt förut. Till exempel: As You Drown och Marionette är band som jag har arbetat med nära, som manager. Age Of Woe och Eldrimner är
band som jag har släppt digitala utgåvor med på mitt skivbolag Pivotal Rockordings. Zombiekrig är ett band jag har en nära anknytning till på grund av Axel Widéns arbete i Marionette, som sångare och konstnärlig visionär. Efter att Axel lämnade Marionette fortsatte vår personliga vänskap att växa och i dag har han fortfarande ett nära samarbete med mig med ett antal konstnärliga projekt för band på vårt bolag. Jag kände och känner fortfarande, att de fem, ovan nämnda, banden skapar innovativ musik som också råkar befinna sig utanför ”the Gothenburg sound”.
Dessutom är dessa fem band goda vänner och jag vill att de alla skall spela på samma festival för att de skall kunna umgås och växa tillsammans.

Mitt mål för metalscenen i Göteborg är att skapa en festival med en dynamisk, exklusiv och underhållande line-up som är prisvärd. Förra året utnyttjade både Marionette och Zombiekrig projektorn på Sticky Fingers för att skapa unika projektioner som komplement till sina föreställningar. Dessa var originella, unika och exklusiva scenshower som du aldrig får se dessa band utföra igen. För prisvärda 100 kronor (samma pris som fjolårets festival) ser du fem otroligt begåvade band. I år är erbjuder jag även gratis Scorched Tundra t-shirts till folk som förbeställer biljetter online eller på plats och det är happy hour priser den första timmen efter öppning. Sticky Fingers har varit generösa och gett mig friheten att organisera den bästa festivalen som möjligt och att utnyttja båda scenerna och hela anläggningen
är tillgänglig för att ge besökarna en intim och exklusiv upplevelse.

Berätta för våra läsare om varför och hur du väljer de band som kommer att uppträda på årets Scorched Tundra?

Förra året valde jag band som jag tyckte gjorde unik musik inom sina respektive sub-genrer. Dessutom är den här lineupen och spelordningen utformad för att visa upp de unika beståndsdelarna i varje band och att ge showen bättre flöde än förra året.

Min historia med Zombiekrig och Eldrimner har redan beskrivits ovan. Kopplingen med No Hawaii är värt att nämnas. Jag såg först No Hawaii i augusti 2009 på Sticky Fingers, innan deras platta ”Snake My Charms” kom ut. Jag var på giget med Axel, som då sjöng i Marionette och vi blev båda bortblåsta. Inte bara av bandets råa energi på scenen, utan också den sömlösa integrationen av 70-progressiv rock i ett doomigt, elektronikfyllt, crust-inspirerat, ljudlandskap. Jag höll kontakten med bandets gitarrist Carlos och så småningom fick jag möjlighet att arbeta nära tillsammans med honom när han gick med i Age Of Woe.

För mig öppnade No Hawaii en hel värld av band från Hisingen och med inslag från punk-, hardcore- och crust-scenen.

Livsuppfattningen bland de banden är väldigt annorlunda från de flesta metalband i Sverige. Jag är imponerad av arbetsmoralen och drivkraften hos dessa band som gör underground-turnéer och når sin publik på ett så intimt sätt. Scorched Tundra handlar om att bygga broar och en gemenskap för alla fans av tung musik, utan undantag för band från specifika scener eller bakgrunder. Så anledningen att jag har tagit med No Hawaii för deras reunion-show är för att bredda vyerna för de närvarande metal-fansen och exponera bandet till nya öron och ögon.

I år har du valt att ta med två band som inte är från Göteborg, vilket är ett avsteg från förra årets festival…

Det är korrekt. Switch Opens är från Stockholm och Nonexist kommer från delar av Skåne. Jag är glad att ha med dem på Scorched Tundra detta året eftersom de för med sig unika ljud och berättelser. Jag träffade Switch Opens tidigare i år, i Stockholm, och blev ett stort fan av deras melodiska tendenser och förmåga att skapa komplexa organiska ljudlandskap, samtidigt som varje instrument kompletterar varandra på ett effektivt sätt. All speltid de fått på P3 har de absolut förtjänat och bandet kommer att göra en fantastisk uppsättning i December.

Nonexist består av tidigare Arch Enemy-sångaren Johan Liiva och Johan Reinholdz som också shreddar med Skyfire och Andromeda. Vår
label släppte Nonexists andra album ”From My Cold Dead Hands” digitalt i vintras och skivan totalkrossar, med fantastisk teknisk thrash och klassisk death metal. Scorched Tundra blir bandets första spelning någonsin så besökarna kan förvänta sig material från både bandets första album ”Deus Deceptor” (Century Media, 2002) och ”From My Cold Dead Hands”.

Slutligtvis är jag verkligen glad att jag valde två band, från utanför Göteborg, till festivalen. Det känns som om båda banden kommer att fortsätta att göra bra intryck i Göteborg. Scorched Tundra kommer att bli en fantastisk introduktion, till den lokala scenen, för båda banden. Dessutom är det viktigt för en festival att utvecklas, mogna och utöka sin omfattning med tiden. Att arrangera denna festival har lärt mig vikten av line-upen och ordning av band. Det kan liknas vid att sätta flera målningar på en vägg. Vissa aspekter av varje målning förstärks eller dämpas beroende på vilken målning som är bredvid. Jag har gjort mitt bästa för att placera alla banden i en ordning som kommer att förbättra deras styrkor och förhoppningsvis kommer besökarna vara tacksamma för denna extra ansträngning.

Vad är det svåraste med att organisera en festival från andra sidan Atlanten?

Den största svårigheten i att organisera en festival från utlandet är tidsskillnaden. Jag är sju timmar efter Sverige, så när jag börja ringa samtal eller svara på mail så är alla på väg hem från sina 9 till 5-jobb. Samtidigt som jag är ganska van vid denna svårighet så blir det inte lättare allt eftersom jag blir äldre. I år har jag turen att ha Sam från All Systems Go! som hjälper mig. Han är känner banden som kommer att spela väldigt bra och har haft ett nära samarbete med mig sedan i våras för att få ihop allt. Att ha en bra grupp människor som fixar möten för mig och hjälper till med alla detaljer på plats är avgörande och ett måste eftersom jag bara kan vara på ett ställe åt gången.

Vilka är skillnaderna mellan vår lokala metalscen kontra scenen i Chicago? Scen-, genre- och kvalitetmässigt.

I Chicago, där jag har bott hela mitt liv, är metalscenen liten och fragmenterad. Det finns inte alls lika många resurser tillgängliga för unga och uppkommande band i Chicago som det finns för band i Göteborg. Det finns inga studiecirklar eller ersättning för replokaler och skolor erbjuder inte enskilda musiklektioner eller något nära vad det svenska utbildningssystemet erbjuder ungdomar. Detta påverkar i slutändan möjligheten för musiker att hitta varandra tidigt och skapa musik tillsammans. Band som Born of Osiris och Veil of Maya är faktiskt från förorterna, vilket är annorlunda eftersom förorter brukar ha större skattebaser än vad städernas skolor erbjuder vad gäller individuell undervisning och finansiering för musikklasser. Dessutom finns det inte mycket att göra i förorter så naturligtvis bildas band och folk går för att se dem och stöttar dem tidigt, när det är viktigast. I staden, konkurerar lokala metal-gig alltid med nationella turnéer och en uppsjö av andra underhållningsalternativ och därför lider konsertbesökare.

Med detta sagt får Chicago fantastiska konserter hela tiden och det finns alltid en möjlighet att se alla nationella turnéer som du vill. Vi har flera fantastiska gig-ställen i Chicago som byggdes för 80-100 år sedan som är arkitektoniskt underbara och har fenomenalt ljud. I Göteborg finns det färre platser och de brukar vara nyare. Men scenerna är mycket mer sammanhållna och självstöttande i Göteborg än i Chicago på grund av GBGs unika storlek och tillgängliga resurser för musiker, i olika steg i sin karriär. Ett band, av vilken storlek som helst, från Göteborg kan få sin demo, EP eller debutalbum professionellt producerad, mixad och mastrad av en renommérad  ”metal”-producent, vilket är en inte är en möjlighet för uppkommande band från Chicago.

Tillbaka till Scorched Tundra. Vad kommer besökare få för unika upplevelser på årets festival?

Zombiekrig kommer lira med El Guapo för första gången på flera år. Switch Opens kommer att ge en förödande och energisk uppsättning låtar som du aldrig kommer höra tillsammans igen i Göteborg. Som nämnts ovan är detta ett återföreningsgig för No Hawaii och de kommer att ha flera lokala musiker och konstnärer som bidrar till deras liveuppsättning. Räkna med starka ”visuals” från alla band som kommer att spela på översta våningen. Carlos har redan talat om att bandet spelar låtar från ”Snake My Charms” samt en hel del nytt, aldrig tidigare hört material. Eldrimner håller på att skapa en kraftfull uppsättning och kvällen inleds med Nonexists första livegig någonsin. Så jag råder alla att; köpa en biljett i förväg så att du kan få en gratis Scorched Tundra t-shirt, komma tidigt tidigt för happy hour-priser och se en unik kombination av band som aldrig kommer dela scen tillsammans igen.

VN:F [1.8.1_1037]
Rating: +6 (from 6 votes)

Taggar: ············

Inga kommentarer ↓

Like gas stations in rural Texas after 10 pm, comments are closed.